Ректор: «Політичні еліти України і Польщі мають втримувати діалог і спільно приймати рішення як виходити зі складних ситуацій»

У польському Карпачі завершився XXXII Економічний форум країн Центрально-Східної Європи, який ще називають Центральноєвропейським Давосом. Це насправді найбільша щорічна подія такого рівня в цій частині Європі для провідних політиків, економістів, науковців, представників ділового світу та неурядових організацій. Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника на Форумі представляли ректор Ігор Цепенда та проректор з соціально-економічного розвитку Ярослав Шинкарук. Вони взяли участь у багатьох дискусіях, а також провели низку важливих зустрічей на полях Форуму. Зокрема, з Головою Програмної ради Економічного форуму, керівником Інституту Східноєвропейських Досліджень Зигмунтом Бердиховським.

Для понад 5 тисяч учасників Економічний форум у Карпачі є особливим місцем, де особи, які приймають політичні, економічні та соціальні рішення, можуть зустрітися та встановити цінні ділові контакти, а також обговорити актуальні програми та знайти для них найкращі рішення.

– Цього року програма є надзвичайно насиченою. Це багато тематичних панелей і чудові спікери з багатьох країн, – підкреслив почесний гість Форуму Прем’єр-міністр Республіки Польща Матеуш Моравецький.

Три насичені дні, а це 470 дебатів, присвячених безпеці, цифровізації, інвестиціям, державно-приватному партнерству, кібербезпеці, охороні здоров’я, енергетичній трансформації та Україні пройшли під девізом «Нові цінності Старого Континенту – Європа на порозі змін». Йшлося насамперед про зміни зумовлені війною і поточною геополітичною ситуацією, тому багато уваги під час заходу було приділено Україні. У зв’язку з цим однією з ключових стали панелі заключного дня Форуму «На захист спільних цінностей. Чому війна в Україні є поворотним моментом для Європи?», а також «Відбудова України: між планом і реалізацією» і, безумовно, пленарне засідання «Сценарії безпечного світу».

Загалом програма триденної конференції включала понад півтисячі заходів у 20 тематичних блоках.

В останній день Форуму ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда виступив на панелі «Нові горизонти польсько-української співпраці» тематичного блоку, присвяченого відбудові України.

Учасники зустрічі – експерти і політологи з України та Польщі говорили про нинішній стан відносин між двома країнами і перспективи їх майбутнє. Зокрема, про те, що Польща відкрила свої двері для сотень тисяч біженців з України; про те, що саме ця країна стала головним хабом для гуманітарної та військової допомоги Україні; про фінансову допомогу у розмірі понад 2 млрд доларів; про добре ставлення суспільств двох країн одне до одного, зокрема, про позитивне ставлення поляків до українців, яке сягнуло найвищої цифри у цей час. Безумовно, як відзначали панелісти, існують і певні проблемні питання, але вони не затьмарюють теплі міжлюдські відносини.

Ректор, відповідаючи на запитання про діалог між академічними середовищами двох країн, мав добру нагоду в черговий раз подякувати університетам Польщі за допомогу українським освітянам у нинішні складні часи. Також він розповів про реалізацію спільних з польськими партнерами міжнародних проєктів відбудови метрологічно-астрономічної Обсерваторії на горі Піп Іван та будівництва Міжнародного центру зустрічей студентської молоді у Микуличині. Також він зауважив про те, що «Україну і Польщу чекають чергові складні виклики, але головне завдання, яке сьогодні стоїть перед політичними елітами полягає в тому, щоб втримувати діалог і спільно приймати рішення як виходити зі складних ситуацій».