Делегація університету на «Днях української культури» в Хорватії

Делегація Прикарпатського університету побувала днями з візитом у столиці Хорватії м.Загреб. Тут відбулися «Дні української культури», присвячені 100-річчю організованого життя та діяльності українців в цій балканській країні. У програмі святкувань відзначалися два ювілеї – 100-ліття заснування Українського Товариства «Просвіта» у Хорватії та 50-ліття заснування українського культурно-просвітнього товариства «Кобзар» у Загребі.

Наша делегація, яка приїхала на запрошення заступника Голови Української громади Республіки Хорватія, головного організатора святкових заходів, голови товариства «Кобзар» Ярослава Бурди за підтримки ректора університету професора Ігоря Цепенди та почесного консула Республіки Хорватія в Івано-Франківську Віталія Запухляка, взяла участь у науковій та мистецькій програмах святкувань.

Наукову частину заходів складали виступи доповідачів з України (Києва, Сум, Луцька, Івано-Франківська) та Хорватії на презентації колективної монографії – п’ятої книги «Українці Хорватії: матеріали та документи». Презентацію модерували доктори наук, професори Прикарпатського національного університету Ганна Карась та Віолетта Дутчак. Наші науковиці також представили й свої доповіді про українсько-хорватські музичні взаємини («Хорватський журнал «Ćirilometodski Vjesnik» як фактор інтеграції українського музикознавства в європейську науку») та традиції мистецької взаємодії («Аспекти творчої співпраці митців Прикарпаття та Хорватії на зламі ХХ – початку ХХІ століття»).

Багатоманітну мистецьку програму забезпечили українські виконавці – лауреат всеукраїнських і міжнародних конкурсів квартет бандуристок «Ґердан» Прикарпатського національного університету (у складі Надії Вівчарук, Наталії Федорняк, Віолетти Дутчак, Світлани Матіїшин) під керівництвом докторки мистецтвознавства, професорки, завідувачки кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Віолетти Дутчак та солістка-скрипалька Ірина Борух. Їх виступи прикрасили всі імпрези «Днів української культури» – біля пам’ятника Тарасові Шевченку, на відкритті виставки хорватського художника Володимира Провчі, на основних урочистостях в залі Старої Загребської школи, а також після Служби Божої у греко-католицькій церкві святих Кирила і Мефодія в центральній частині хорватської столиці. Виступи  наших митців, що охоплювали вокально-інструментальну та інструментальну фольклорну музику, твори українських композиторів ліричної та патріотичної тематики були із захопленням сприйняті аудиторією, були суголосні переживанням всіх українців у складний час війни.

Також виразним доповненням до музичної програми прикарпатців став виступ солісток-вокалісток загребського товариства «Кобзар» Таяни Седер, Олени Цигленяк та Анджелки Цачович, які співали у супроводі баяніста Богдана Парумби, старшого викладача кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва Прикарпатського національного університету. Їх репертуар українських пісень становить своєрідну антологію мистецької діяльності загребського товариства «Кобзар», з яким в 90-ті рр. активно виступав Б. Парумба, їх участі в міжнародних культурних заходах і фестивалях.

Всі учасники нашої делегації отримали подяки Української громади Республіки Хорватія. Цьогорічна поїздка прикарпатських науковців й митців продовжила традиції співпраці з українцями Хорватії, і отримала нові потужні імпульси для її розвитку.