Ментальне здоров’я учасників освітнього процесу в умовах війни: тренінги для вчителів шкіл територіальних громад області

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника фахівцями Центру психологічної підтримки «Разом з тобою», який функціонує на факультеті психології за підтримки БФ «Разом для України» спільно з Direkt Relief було проведено тренінги для вчителів області на тему: «Ментальне здоров’я учасників освітнього процесу в умовах війни».

Тематика тренінгів викликала неабиякий інтерес в освітян територіальних громад області, в яких взяло участь 97 осіб. Це відрадно, що педагоги не тільки розуміють важливість питань ментального здоров’я учнів, але й мають прагнення засвоїти методики, техніки надання їм психологічної підтримки.

З вітальним словом до учасників тренінгів звернулася перша проректорка Валентина Якубів, яка зазначила важливість професійного розвитку педагогів, а саме у контексті ментального здоров’я в умовах війни. Про роботу Центрів психологічної підтримки «Разом з тобою», які створено у різних регіонах України, зокрема, й на базі факультету психології ПНУ, який є одним із перших, розповіла директорка Лія Матіяш. Декан факультету психології Лариса Заграй зазначила про необхідність володіння в умовах війни педагогами навичками надання першої психологічної допомоги, емоційної саморегуляції, формування стійкості, адже після перемоги Україну потрібно відбудовувати, а для цього потрібний не тільки матеріальний але й ментальний ресурс.

Протягом шести годин було проведено 3 модулі на тему:

– перша психологічна допомога особистості в екстремальних ситуаціях – професорка Лариса Заграй;

– як розвивати резильєнтність в освітньому середовищі – завідувачка кафедри соціальної психології Любомира Пілецька;

– емоції під час війни: допомога учням в оволодінні навичками емоційної регуляції та стабілізації – доцентка кафедри соціальної психології Оксана Чуйко.

Після інтенсивної та активної роботи учасники тренінгів отримали сертифікати.