Три складові нового навчального року: якість навчання, безпека та енергозбереження

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда закликав студентів та їх батьків у новому навчальному році, який традиційно розпочнеться 1 вересня, включитися у життя університету та життя власної країни, яка воює. На цьому він неодноразово наголосив під час сьогоднішнього онлайн-брифінгу  для студентів «Про початок навчального року”.

«Університет готовий розпочати навчальний рік у звичайній традиційній формі», – повідомив студентам Ігор Цепенда, нагадавши, що Прикарпатський національний університет наразі не знаходиться безпосередньо у зоні бойових дій і не розташований у прифронтовому місті.

Він поінформував, що університет дуже серйозно ставиться до заходів безпеки у зв’язку із можливими ризиками ракетних ударів по Івано-Франківську. Зокрема, за його словами, 13 укриттів університету нині облаштовані згідно з усіма вимогами. Крім того, він нагадав, що з початку війни університет згідно з правилами безпеки під час воєнного стану завжди вчасно та організовано реагував на всі сигнали повітряної тривоги і переривав навіть онлайн-заняття чи заходи до відбою сирени.

Між тим, 1 вересня 2022 року другий, третій та четвертий курси університету стартуватимуть з лекцій у режимі онлайн.

«Але це навчання не буде профанацією, бо від 1 вересня обов’язковою вимогою до кожного студента буде присутність на онлайн-лекціях із включеною камерою. За цим буде жорсткий контроль. Нам потрібно не просто дати вам знання, а й переконатися, що ви їх отримали. Нам не потрібні статисти. Зараз як ніколи Україні потрібні професіонали. Тож, хочу нагадати: наш університет – це університет, у якому отримують знання, а не стоять у черзі за дипломом», – підкреслив ректор.

Під час цього першого тижня онлайн-навчання в університеті буде проведено опитування щодо бажаної форми отримання студентами знань у Прикарпатському університеті: традиційної чи онлайн. Це, на думку ректора, дасть змогу проаналізувати ситуацію на кожному факультеті, курсі і в кожній групі та остаточно визначитися з подальшою формою навчання

Щодо студентів, які зараз перебувають закордоном, і їх небажанням повертатися в Україну на навчання за умови офлайн форми, ректор пообіцяв розбиратися з кожним конкретним випадком і знаходити оптимальні рішення на користь студента. «Але якщо йдеться про хлопців, які втекли з країни в умовах війни, то, як ви розумієте, це зовсім інше питання…», –  пояснив Ігор Цепенда.

Заняття для першого курсу, у зв’язку з посунутими термінами вступної кампанії, розпочнуться в університеті 15 вересня у звичайній формі.

Так само стартуватиме офлайн 1 жовтня і перший курс магістратури.

Завершення І семестру, за словами ректора, залежатиме від ситуації з урахуванням чинників енергозбереження.

Другий семестр розпочнеться 6 лютого 2023 року.

Брифінг розпочався з хвилини мовчання для вшанування пам’яті загиблих унаслідок збройної агресії російської федерації. Ректор Ігор Цепенда нагадав, що нині 53 студенти Прикарпатського національного університету зі зброєю у руках захищають Україну. Він закликав студентів подумати над створенням фонду підтримки тих, хто захищає майбутнє України, а також тилове життя всіх своїх однокурсників та їх батьків, які нині активно дискутують над тим, який спосіб форми навчання обрати, аби бути у безпеці в Івано-Франківську.

 «Я хочу вашого пробудження. Дехто з вас здається заснув ще під час пандемії та продовжує спати під час війни», – пояснив ректор.

Він закликав поновити соціальні контакти, тому що їх відсутність призводить до змін у психіці. Він запропонував студентам взяти участь в екологічній акції у Карпатах, а також закликав приєднатися до активістів, що разом з ректором після 15 вересня планують взяти участь в університетській толоці на будівельному майданчику Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі в селі Микуличин.

Відеотрансляція онлайн-брифінгу опублікована на сторінці ФБ університету:

https://www.facebook.com/PNUVS/videos/1078505752804328