Більше півсотні школярів пройшли заняття в Школі юного біохіміка

Заняття в Школі юного біохіміка пройшли днями на базі кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Прикарпатського національного університету. У них взяли участь більше півсотні учнів старших класів ліцеїв нашої області.

У межах програми просвітницького заходу відбулися одразу дві події – інтенсивний практичний курс з біохімії, клітинної біології, біотехнології, лабораторної діагностики та мікробіології та презентація проміжних результатів роботи грантової програми 2SOFT/4.1/56 «Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету (PrePOD)».

Щодо інтенсивного практичного курсу, то варто зазначити, що його учасники мали нагоду кілька годин попрацювати в лабораторіях кафедри біохімії та біотехнології та набути практичних навичок біологів-експериментаторів. Учні охоче знайомилися із сучасними лабораторними приладами. Зокрема, вчилися розділяти кров на фракції на центрифузі, визначати вміст ДНК у краплі крові на cпектрофотометрі NanoDrop. Також школярам було цікаво побачити лінії лабораторних тварин (плодових мух та мишей) та  визначити основні компоненти й перевірити якість продуктів харчування (молоко та молочнокислі продукти, фрукти та овочі). Під час занять учасники Школи юного біохіміка навчилися готувати та розглядати мікропрепарати дріжджів і бактерій молока, ґрунту або тіла людини, а також «читати» мазки крові людини.

У перерві між лабораторними роботами наукові співробітники проєкту «ПЕРСОНАЛІЗОВАНІ ПІДХОДИ ДЛЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОЖИРІННЯ ТА ДІАБЕТУ – СПІЛЬНА РУМУНСЬКО-УКРАЇНСЬКА ПРОГРАМА ОТРИМАННЯ ТА ПОШИРЕННЯ ЗНАНЬ ПРО ЗДОРОВ’Я” ознайомили присутніх з цілями та досягненнями вказаної програми. Охочі (учні, батьки, гості) мали можливість пройти безкоштовне обстеження на предмет розвитку надлишкової ваги, ожиріння та цукрового діабету. Впродовж декількох хвилин після вимірювань вони отримали оброблений та інтерпретований звіт про поточний стан свого здоров’я. Обстеженим особам було запропоновано профілактичні заходи для уникнення/зменшення ризику ожиріння і діабету та надано інформаційні листівки, що містять поради щодо здорового харчування та фізичних вправ.

Після завершення занять учасники  Школи юного біохіміка отримали відповідні сертифікати.

Нагадаємо, що транскордонний проєкт «Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету (PrePOD)» реалізується співробітниками кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з червня 2020 року. Грант 2SOFT/4.1/56 реалізується в межах Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 «Підтримка розвитку медичних послуг та доступу до здоров’я» і фінансується Європейським Союзом. Партнером з Румунії є Університет «Штефан чел Маре» (м. Сучава). Загальний бюджет проєкту становить 329 200 євро, 296 280 євро (90%) внесок Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 та 32 920 євро (10%) внесок обох партнерів: Університету «Штефан чел Маре» (Сучава, Румунія) та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (Івано-Франківськ, Україна). Метою проєкту є підвищення обізнаності населення щодо факторів ризику, пов’язаних з надмірною вагою, ожирінням та цукровим діабетом, обстеження дорослих і дітей на місцях та їх персоніфіковане консультування. Проєкт покликаний сприяти зменшенню поширення ожиріння та цукрового діабету в Україні та Румунії. За період дії проєкту фахівці університету провели скринінги дорослих та дітей в 4-х населених пунктах Івано-Франківської області (Бурштин, Тисменичани, Стецева та Пійло) на предмет оцінювання ризику розвитку неінфекційних захворювань.