Українські та польські експерти, дипломати та науковці відвідали Обсерваторію та обмінялись думками під час традиційних зустрічей у Яремче

23-26 вересня у Яремче відбулись XІV УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКІ ЗУСТРІЧІ “Вільні з вільними, рівні з рівними» (до 30-ліття визнання Республікою Польща незалежності України). Це єдиний регулярний науковий форум, який вже 14 рік поспіль збирає разом для обміну думками відомих українських і польських експертів, дипломатів та науковців. Цього року у його роботі взяли участь близько 50 учасників. Організаторами зустрічей виступили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Інститут політичних та етно-національних досліджень ім. І.Кураса НАН України, Фонд «Свобода та Демократія» (РП), Варшавський університет та тижневик «Кур’єр Галиційський».

Нинішні УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКІ ЗУСТРІЧІ складалися з п’яти дискусійних панелей, які тривали два дні поспіль. Захід розпочався з урочистих привітань учасникам з боку, зокрема, міністра, вповноваженого Уряду з питань Полонії і Поляків на Сході Яна Джєджічака, директора Інституту політичних та етно-національних досліджень ім. І.Кураса НАН України, радника офісу президента України Олега Рафальського, Надзвичайного і Повноважного посла Республіки Польща в Україні Бартоша Ціхоцкі, Першого заступника голови Івано-Франківської обласної ради Василя Гладія, Генерального консула України у Кракові Вячеслава Войнаровського, голови Фонду “Свобода і Демократія” Лілії Любонєвіч, головного редактора тижневика “Кур’єр Галіцийський” Войцеха Янковського, директора Інституту польської культури в Києві Роберта Чижевського. Відкрили ж конференцію традиційно ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда та директор Студій східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький. Давнього партнера, почесного доктора Прикарпатського університету Яна Маліцького під час відкриття форуму було урочисто нагороджено ювілейною медаллю «30 років відновлення Незалежності України» та Грамотою голови Івано-Франківської обласної ради.

У перший день зустрічей відбулися цікаві дискусії за участі чотирьох колишніх послів України у РП та Польщі в Україні Маркіяна Мальського, Олександра Моцика, Яна Ключковського та Марека Зюлковського на тему «Польща як шанс для України – Україна як шанс для Польщі. Досвід дипломатів з 30-річної перспективи».

Не менш цікавою секцією першого дня була «Дві легені цивілізації”: західне та східне християнство в думці Івана Павла ІІ (до двадцятої річниці паломництва в Україну) за участі авторитетних експертів України та Польщі. Ще однією панеллю на історичну тематику стала дискусія «Ризький мирний договір – політичний реалізм чи зрада союзника? Міркування через 100 років». В її обговоренні взяли участь провідні історики України та Польщі.

Крім того, у рамках XІV УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИХ ЗУСТРІЧЕЙ розглядалась роль засобів масової інформації у висвітлюванні перебігу відносин України та Польщі.

Заключною на форумі стала тематична панель «Економічний вимір українсько-польської співпраці: досягнення, труднощі та невикористаний потенціал». Зокрема, у ній взяв участь ректор Економічного університету (Республіка Польща) Станіслав Мазур.

Крім традиційних доповідей, дискусій та презентацій нових видань, присвячених 30-річчю міждержавного діалогу, на XІV УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИХ ЗУСТРІЧАХ відбулося підписання листів про наміри про співпрацю між Прикарпатським національним університетом та науково-дослідними інститутами Польщі: Інститутом полімерів і хімічних волокон, Інститутом шкіряної промисловості, Інститутом тканин. Разом здійснюватимемо наукові проекти. Також наші польські партнери сприятимуть стажуванню і практикам студентів.

Напередодні конференційних днів частина учасників заходу піднялась на третю вершину українських Карпат та відвідала Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» Варшавського та Прикарпатського університетів.

  • XІV УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКІ ЗУСТРІЧІ