Прикарпатський національний університет успішно впроваджує процес цифровізації

У Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника продовжується перехід до безпаперового документообігу та переведення низки бюрократичних процедур в онлайн-формат.

За ініціативи ректора Ігоря Цепенди процес цифровізації університету поетапно почав впроваджуватися ще з 2018 року. За цей час впроваджено елементи електронного документообігу та переведено частину діловодних процесів у цифровий формат.

Окрім впровадження системи електронного документообігу, уже другий рік поспіль функціонує електронний обхідний лист для студентів.

Розуміючи важливість впровадження режиму “paperless”, який стає сучасним трендом в нашій державі, університет поетапно замінює паперові документи електронними. Це сприятиме розвитку цифрової інфраструктури та електронних сервісів в університеті, забезпечить простір для комунікації й обміну даними, значно зменшить бюрократичне навантаження адміністративної системи, оптимізує управлінські процеси, сприятиме відкритості та прозорості для надання публічних послуг.

Ще один крок, який зробив Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника у цьому напрямку ‒ це почав приймати цифрові документи у застосунку Дія. З березня 2021 року згідно з рішенням ректорату спільно з органами студентського самоврядування для ідентифікації здобувачів освіти в університеті застосовується е-студентський квиток, а з 19 липня 2021 року підписано договір публічної оферти щодо електронної інформаційної взаємодії з Порталом Дія за сценарієм шеринг документів за Дія.QR.

Відповідно до ухваленого Закону України “Про особливості надання електронних публічних послуг”, який набуде чинності з 23 серпня 2021 року, університет готовий приймати електронні документи, які прирівнюються до паперових, зокрема паспорт громадянина України у вигляді ID-картки та РНОКПП (картка платника податків), копії яких надаються до університету для отримання певного виду публічної послуги з урахуванням Закону України “Про захист персональних даних”.

Як це працює? Тепер студенти, працівники університету та громадяни матимуть змогу за допомогою сканування відповідного QR-коду поділитися копією цифрових документів у вигляді інформації, що міститься у державних реєстрах, завіреної електронним цифровим підписом Дії. Університетом буде розміщено QR-код у доступному місці ‒ там, де користувачі отримуватимуть послуги.

Переконані, що завдяки цьому Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника стане ще сучаснішим цифровим закладом вищої освіти!

Дія — це новий рівень взаємодії держави та громадян: зручний і людяний. Все дуже зручно та завжди під рукою у смартфоні.

На порталі можна отримати онлайн майже 70 державних послуг, а в оновленому мобільному застосунку — доступ до 9 своїх цифрових документів і 12 послуг. Серед документів: ID-картка та закордонний біометричний паспорт, студентський квиток, посвідчення водія, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, страховий поліс транспортного засобу, податковий номер (РНОКПП), свідоцтво про народження та довідка переселенця (ВПО). Особливої уваги заслуговує революційна технологія Дія.Підпис — найзахищеніший електронний підпис просто у смартфоні.