Готуємось до ювілею Стефаника

5 березня у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася робоча зустріч-нарада щодо підготовки відзначення 150-річчя з дня народження нашого патрона. У її роботі взяли участь ректор університету, професор Ігор Цепенда, начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак, перший заступник голови Наглядової ради університету Ігор Олійник, директорка Коломийського академічного обласного українського драматичного театру ім. І. Озаркевича Ярослава Ткачук, директорка Івано-Франківського краєзнавчого музею Галина Беднарчик, науковці-літературознавці нашого університету та родина Василя Стефаника.

Учасники зустрічі обговорили пропозиції щодо концепції оновлення експозиції музеїв Стефаника у с. Русів Снятинського району. Зокрема, Ярослава Ткачук представила бачення такої концепції із використанням сучасних технічних засобів, відображенням основних моментів з життя письменника за допомогою інсталяції. В контексті цього професор кафедри української літератури Роман Піхманець запропонував підібрати для створення інсталяцій ті події «коли Василь Стефаник народжувався як письменник».

Також йшлося і про видання університетом тритомника зібрання творів Василя Стефаника та організацію цілої низки заходів, які університет планує реалізувати разом з партнерами під егідою Івано-Франківської ОДА.

“Ми розпочали підготовку до відзначення 150-річчя ще п’ять років тому. Плануємо видати повне зібрання прижиттєвих творів Василя Стефаника. Це буде один том. Хочемо також показати Стефаника, як людину, очима багатьох держав. Для цього маємо переклади його творів 22 мовами світу – від англійської до китайської. Це буде ще один презентаційний том. І працюємо над тим, щоб видати епістолярій письменника. Усе це буде таким тритомником творів Василя Стефаника”, – розповів ректор Ігор Цепенда.

Він також зазначив, що у планах вшанування пам’яті відомого письменника у Кракові. “Плануємо відвідати Краків де відбудеться розмова з керівництвом Краківської мерії та Ягеллонського університету, в якому навчався Стефаник. Будемо обговорювати питання реставрації пам’ятної дошки Василю Стефанику, яка встановлена на одному із будинків в Кракові та проведення спільно з Ягеллонським університетом міжнародної конференції в садибі письменника в селі Русів,” – поділився планами ректор університету Ігор Цепенда.

У ході зустрічі своє бачення висловили і нащадки видатного письменника. “Якщо дивитися на сам музей, то він складається з двох частин – літературної та меморіальної. Наше бачення полягає в тому, що в літературній частині показати Стефаника як письменника, як громадського діяча, а в меморіальній частині показати якою він був людиною, як він жив”, – розповів правнук Василя Стефаника Василь Стефаник.

В оновленій експозиції музею окрім традиційної виставки буде використано інтерактивну складову. Для цього, як йшлося на зустрічі, фахівці мають намір використати світовий досвід, зокрема, щодо застосування інтермедійних та фонетичних засобів, документального відео, QR-кодів.