Відбувся медіа-форум “Церква і журналістика”

Медіа-форум «Церква і журналістика» пройшов 14 березня в Івано-Франківську. Захід проводиться вже четвертій рік поспіль. Його учасниками є представники світських та церковних ЗМІ, викладачі та студенти. Організаторами медіа-форуму виступили БО «Благодійний фонд «Апостол», Івано-Франківська обласна спілка журналістів НСЖУ, кафедра журналістики факультету філології Прикарпатського національного університету та Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ. Захід був присвячений актуальній темі: «Слово. Правда. Фейк. Чи можливі сучасні новини без фейків?».

Захід розпочався з вітального слова Архієпископа і Митрополита Івано-Франківського Кир Володимира Війтишина. Владика подякував журналістам за присутність на форумі та побажав спільної та плідної співпраці. «Дуже важливим є те служіння, яке Ви виконуєте, будучи журналістами. Я переконаний, що кожен журналіст повинен бути служителем Правди. Більше того, ми всі, не залежно від фаху та роду наших занять, повинні бути служителем тієї Правди, якщо хочемо мати світле майбутнє. Тільки в єдності є можлива Церква, і в цій же єдності можемо побороти неправдиві новини», – звернувся до присутніх Кир Володимир.

Під час медіа-форуму учасники дискутували про важливість правдивого висвітлення подій, їх аналізу в ЗМІ, важливості дотримання законів християнського життя та християнських цінностей у донесенні інформації до суспільства.

«Ми всі керуємося теорією комунікації, але є ще практика. Фейк не завжди народжується у полі журналістів, але він стає для правдивої журналістики конкурентом», – зазначив заступник головного редактора релігійної газети «Нова Зоря» отець Іван Стефурак. Священнослужитель також переконаний, що, попри всілякі бажання представників ЗМІ мати високі рейтинги, не можна впадати в «солодку» спокусу та подавати неправдиву чи недостовірну інформацію.

Кожен з присутніх учасників мав можливість висловити свою думку щодо даної тематики. Після жвавого обговорення, більшість все ж визнали, що проблема насправді є і для її подолання потрібно прикладати максимум спільних зусиль. Серед пропозицій прозвучали наступні шляхи вирішення цієї проблеми: особиста зустріч, спілкування, співпраця у взаємоінформуванні.